Verzamel en koester de herinneringen aan een overledene | Memori.nl (2024)

Verzamel en koester de herinneringen aan een overledene | Memori.nl (1)

Voor ons mensen zijn herinneringen heel belangrijk. We zijn ermee verbonden. Sinds de mensheid bestaat, vertellen we elkaar al verhalen. Over onze familie en voorouders, over grote gebeurtenissen, over alles wat niet vergeten mag worden. Op die manier kleurt de overlevering ons bestaan, al eeuwenlang. En verbinden ze ons met de mensen om ons heen. Zonder herinneringen zouden we niet weten wie we zijn. Een nieuwe vorm is het digitaal herinneren.

Verzamel en koester de herinneringen aan een overledene | Memori.nl (2)

Kostbaar bezit

Bij een groot verlies zijn herinneringen iemands meest waardevolle bezit. Want wie je ook kwijtraakt in het leven, dat wat over hem of haar in je geheugen gegrift is, zal blijven. En zolang je een vriend of familielid nog herinnert, zal hij nooit helemaal verdwenen zijn. Soms is zo iemand voor even weer heel dichtbij door de verhalen die je kent of hoort. En dat is eigenlijk iets magisch. Herinneringen – de leuke, mooie, warme en soms ook de wat minder prettige – zijn daarom een zeer kostbaar goed.

Verzamel en koester de herinneringen aan een overledene | Memori.nl (3)

Samen herdenken

Via internet herinneren maakt het beeld van een overledene compleet. Hoe wij aan een overledene terugdenken is namelijk nooit dezelfde. Voor sommige mensen is iemand heel vrolijk en grappig, voor anderen juist weer serieus en bedachtzaam. Vooral voor directe nabestaanden zijn gedeelde herinneringen zeer waardevol. Zij willen vaak dat de tijd die eens was, weer herbeleefd kan worden. Onverwachte anekdotes, niet gekende verhalen, foto’s en andere aandenkens helpen om te beseffen 'hoe het was' en om het verlies te aanvaarden.

Verzamel en koester de herinneringen aan een overledene | Memori.nl (4)

Tip voor mensen rondom nabestaanden

Uw herinnering aan de overledene kan heel kostbaar zijn voor de nabestaanden. U heeft misschien dingen meegemaakt met de overledene of mooie foto's waar de nabestaanden geen weet van hebben. Met het herinnerenplatform kunt u gemakkelijk online herinneren, en hiermee maakt u het plaatje completer. Dat geeft troost en helpt de nabestaanden in grote mate bij het verwerken van verlies. Duik daarom eens in die oude fotodoos, scan mooie afbeeldingen in en verwoord uw gedachten. En laat de nabestaanden op Memori.nl weten wat u samen heeft meegemaakt en waarom dat bijzonder was.

Verzamel en koester de herinneringen aan een overledene | Memori.nl (5)

Verzamel en koester de herinneringen aan een overledene | Memori.nl (6)

Soorten

Herinneringen kunnen tastbaar zijn, zoals iemands kleding of boeken. Of een foto van de overledene op een mooie plek in de huiskamer. Door deze zaken aandacht te geven, kun je de gedachten en gevoelens die erbij horen bewust oproepen. Maar over de herinneringen die in je hoofd zitten, heb je minder controle. Die komen op de meest vreemde momenten naar boven. Vaak heel fijn, maar soms ook lastig, omdat ze gepaard gaan met emoties. Denk maar aan muziek, geuren of bepaalde plaatsen. Die kunnen dan onverwacht sterke gevoelens oproepen. Je kunt deze emoties ook bewust gaan opzoeken en er vervolgens iets over schrijven op Memori.nl.

Verzamel en koester de herinneringen aan een overledene | Memori.nl (7)

Herinneringen bewaren

Bewust met herinneringen bezig zijn, helpt bij het rouwproces. Erover praten en schrijven, of ze op een kunstzinnige manier verwerken. Tekenen, schilderen, boetseren... Het gaat niet alleen om bewaren wat er eens was; vaak vinden mensen het prettig om herinneringen te ordenen. Foto’s en filmpjes uitzoeken, teksten erbij schrijven, verzamelingen aanleggen en dit plaatsen op Memori.nl. Ook de angst om te vergeten kan een rol spelen. Wat als je niet meer weet hoe een geliefde ruikt of hoe zijn stem klinkt? Regelmatig wordt een parfum of voicemail daarom bewaard als iets heel kostbaars. Dat is heel normaal en maakt het verlies draaglijker.

Tip voor mensen rondom nabestaanden

Probeer ook eens te denken aan de nabestaanden tijdens verjaardagen en feestdagen. Dit zijn vaak de moeilijkste dagen van het jaar, waarop de overledene extra wordt gemist. Uw reactie of herinnering kan dan van grote steun zijn. Op Memori.nl kunt u heel eenvoudig op dit soort dagen uw medeleven tonen. Een paar woorden of een mooie foto voldoen vaak al.

Verzamel en koester de herinneringen aan een overledene | Memori.nl (8)

Verzamel en koester de herinneringen aan een overledene | Memori.nl (9)

Toen, nu en straks

Herinneringen draag je altijd bij je. In feite is het leven niets anders dan het 'nu' en de herinneringen aan het verleden. Door de herinneringen mee te nemen naar het 'nu' verbind je heden met verleden. Op een herinneringsplatform is altijd gemakkelijk de weg naar het verleden gevonden. Maar het verleden mag het heden nooit overstemmen. Daarom is het zo belangrijk om na een groot verlies óók weer vooruit te kijken naar de toekomst. Dat is niet eenvoudig en heeft tijd nodig. Maar een balans tussen herinneringen, heden en nieuwe ervaringen houdt uiteindelijk ook een mens in evenwicht. En alle nieuwe indrukken? Die worden op hun beurt ook zelf weer herinneringen.

Memori: waar condoleances en
herinneringen samenkomen.

Bekijk video

Verzamel en koester de herinneringen aan een overledene | Memori.nl (2024)

FAQs

Hoe lang duurt het voordat de ziel van een overledene overgaat? ›

In de 40 dagen periode neemt de ziel afscheid van het aardse en verlaat uiteindelijk deze wereld, in sommige geloofstradities wordt dit ook wel de hemelvaart genoemd. Gedurende deze periode moeten de ontslapenen of overledenen gaan beseffen dat ze moeten doorstromen naar hun nieuwe bestaan en herenigd worden met God.

Wat betekent koester de mooie herinneringen? ›

Mooie herinneringen koesteren: dat doe je bewust en met heel je hart. Want bijzondere momenten vieren en dierbare herinneringen levend houden is belangrijk voor je. Verbondenheid, liefde en van betekenis zijn voor anderen: dat is waar het om gaat in het leven. Dat weet je als geen ander.

Kunnen overleden ons zien? ›

Iedereen kan de aanwezigheid van overleden mensen waarnemen maar niet iedereen heeft een gave. Ik zie het als mijn taak om mensen bewust te maken dat de dood slechts een doorgang is naar een andere dimensie. Wanneer iemand sterft, verlaat de ziel het lichaam en wordt die pure energie.

Wat schrijf je aan iemand die een dierbare heeft verloren? ›

Ik wens u/je veel kracht toe bij het verwerken van dit verlies. Ik wil jullie heel veel sterkte toewensen bij dit verlies. Laat het weten als ik iets kan doen om jullie te helpen! In gedachten zijn we bij je/jullie.

Hoe kan je merken dat er een overledenen bij je is? ›

Op de benen kunnen paarsblauwe vlekken ontstaan. De gelaatskleur wordt grauw en bij de laatste ademtocht trekt de kleur helemaal uit het gezicht weg ('doods - bleek'). Later trekt dit weer enigszins bij en dit zorgt ervoor dat iemand, soms een paar uur nadat hij is overleden, weer meer op zichzelf lijkt.

Kunnen overleden ons horen? ›

Wanneer het hart de handdoek in de ring gooit en men technisch wordt doodverklaard, kan de overleden persoon een volledig begrip van de situatie hebben en zelfs mogelijk aanwezige toeschouwers horen.

Waarom doen herinneringen zo pijn? ›

Als je die vervelende herinnering een context geeft, blijft deze hopelijk waar hij hoort: in het verleden. Je verdriet, schaamte of angst letterlijk 'een plek geven' dus. Belangrijk: bij hele heftige trauma's kan het zijn dat je overweldigd wordt door de emoties die bij het ophalen van de herinnering komen kijken.

Welke troostende woorden bij overlijden? ›

Condoleance teksten
  • Mijn/Onze oprechte deelneming met het verlies van [Naam].
  • Ik wil jullie heel veel sterkte toewensen met dit verlies. ...
  • Sterker dan het verlies is de herinnering die blijft.
  • Als ik de woorden kende die je zouden troosten, dan zou ik ze je schrijven. ...
  • De hemel is een engel rijker, wij zijn er een kwijt.

Wat kun je zeggen in plaats van veel sterkte? ›

Maar er zijn warme alternatieven om iemand te condoleren met een verlies: Gecondoleerd met je (moeder/vader/broer/zus) Gecondoleerd met dit verlies en enorm veel kracht toegewenst. Voor dit verdriet zijn geen woorden.

Kan de overledene mij zien? ›

In het rouwproces komen hallucinaties voor bij iedereen, ook zonder het gebruik van verdovende middelen en bij mensen die in het verleden geen psychische problemen hadden. Het is een normale reactie op het verlies van de dierbare.

Kan je een overleden persoon voelen? ›

Gevoelens van aanwezigheid: Sommige mensen ervaren een sterk gevoel van aanwezigheid van hun overleden dierbaren, zelfs als ze fysiek niet bij hen zijn. Dit kan zich uiten in het voelen van een warmte, een omhelzing of gewoon een gevoel van rust en vrede.

Hoe lang blijft de ziel bij het lichaam? ›

Als je komt te overlijden gebeurt er niks met je ziel, die verdwijnt gewoon. Op wetenschappelijk niveau zijn er ook opvattingen die zeggen dat de ziel helemaal niet bestaat. Gedachten, emoties en herinneringen van een persoon bestaan alleen maar in de hersenen en deze verdwijnen na je overlijden.

Wat moet je niet zeggen tegen iemand die rouwt? ›

Zeg niet: "Dat heb ik ook meegemaakt"

Plotseling gaat het over jouw ervaringen en wordt de ander niet erkend in zijn verdriet. Zeg ook niet "Ik weet hoe het voelt" ook al heb je iets vergelijksbaars mee gemaakt. Verdriet is niet met verdriet te vergelijken. iedereen ervaart rouw en verlies op zijn eigen manier.

Waarom geen rust zacht bij crematie? ›

Bij een crematie wordt het lichaam van de overledene verbrand. Hierbij komt veel warmte vrij, wat niet bepaald rustgevend is. Daarnaast kan het idee van verbranding bij sommige mensen ook als beangstigend worden ervaren. Daarom wordt er bij een crematie vaak niet meer gesproken van 'rust zacht'.

Wat zeg je als laatste groet? ›

“Voor altijd in ons hart” of “We houden van je” zijn hier voorbeelden van. Stond u iets verder in uw relatie? Houdt het dan vooral neutraal. “Een laatste groet”, of de zachtere variant “Een laatste lieve groet” zijn dan zeer toepasselijk.

Hoe lang duurt het voordat je de as van een overledene krijgt? ›

Na de crematie kan de as van uw overleden dierbare bij het crematorium opgehaald worden. Dit gebeurt vanaf 30 dagen na de crematie. Dit mag niet eerder vanwege de Wet op de lijkbezorging. De Wet op de lijkbezorging (Wlb) regelt wat er moet gebeuren als iemand komt te overlijden.

Hoe lang duurt het voordat iemand overlijdt? ›

Een stervensfase kan veel tijd nemen, wel dagen, soms meer dan een week. Vaak is de patiënt dan niet meer bij bewustzijn en het stervensproces onomkeerbaar. Maar hoe invoelbaar een verzoek om bespoediging van de dood bij een comateuze patiënt ook kan zijn, het mag niet.

Hoe lang duurt ergste rouw? ›

Meestal wordt rouw langzaam minder. Hoe lang het duurt is voor iedereen anders, maar na een jaar voelen de meeste mensen zich beter. Soms gaat de rouw niet vanzelf over. Het is dan na een jaar nog (bijna) net zo erg als in het begin.

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Lidia Grady

Last Updated:

Views: 5888

Rating: 4.4 / 5 (45 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lidia Grady

Birthday: 1992-01-22

Address: Suite 493 356 Dale Fall, New Wanda, RI 52485

Phone: +29914464387516

Job: Customer Engineer

Hobby: Cryptography, Writing, Dowsing, Stand-up comedy, Calligraphy, Web surfing, Ghost hunting

Introduction: My name is Lidia Grady, I am a thankful, fine, glamorous, lucky, lively, pleasant, shiny person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.